En del väljer att skriva samboavtal själv utan att ta hjälp av en jurist. När man väljer att skriva juridiska avtal på egen hand finns det massor av information att hitta online. Tänk bara på att alla situationer är unika och att informationen kanske inte passar just er. Se också till att ha koll på de juridiska formkraven.
Vi rekommenderar såklart att alltid skriva samboavtal med hjälp av en jurist. Om ni känner er osäkra eller om ni har några frågor är ni alltid varmt välkomna att kontakta någon av våra jurister. Här har vi samlat våra bästa tips till er som vill skriva samboavtal själv.
Vad kan man bestämma i ett samboavtal?
I ett samboavtal kan ni bestämma att all egendom eller bara viss egendom, ska hållas utanför bodelningen. Det innebär att ni inte kommer att behöva dela den specifika egendomen vid en eventuell separation. Ni kan till exempel välja att varken bostad och bohag ska vara samboegendom, eller bara det där dyra matbordet en av er köpte för egna pengar.
Även om ni kan bestämma fritt över samboegendom, kan ni inte reglera sådant som inte är klassat som samboegendom. Ni kan inte heller avtala bort regeln som ger en sambo rätt att ta över bostaden i vissa speciella fall. Läs mer om sambolagen 22 § – om undantag då samboavtal inte gäller.
Kan man skriva samboavtal själv?
Det beror på vilka juridiska kunskaper du har, samt hur mycket efterforskning du gör. Väljer du att skriva samboavtal själv, gäller det att ha koll på formkraven. Hör även med vänner och bekanta om de har ett samboavtal från en jurist som ni kan använda som underlag.
Finns det en mall för samboavtal?
Det finns massor av mallar för samboavtal att ladda ner online. Tänk på att ett samboavtal är ett individuellt dokument som är juridiskt bindande.
Det finns såklart alltid en risk att standardmallar inte är anpassade efter er situation – använd i först hand mallen som underlag för ert avtal. Ett felaktigt samboavtal kan i värsta fall ogiltigförklaras längre fram.
Tips när du ska skriva samboavtal själv
- Börja med att kolla vad lagtexten säger om samboavtal. Det finns mängder av information om samboavtal – använd er av pålitliga källor.
- Formulera er så tydligt som möjligt. Istället för att skriva “Soffa”, skriv “Soffa modell Madison från Mio, 3-sits ljusgrå”.
- Om samboavtalet ska innefatta er bostad – skriv lägenhetsnummer eller fastighetsbeteckning, samt fullständig adress.
- Om ni inte vill specificera vilket bohag som ska vara enskild egendom, kan ni istället skriva att all egendom ska vara enskild. Då behöver ni inte lista varje sak för sig.
- Glöm inte personnummer och fullständigt namn, samt att signera samboavtalet.
- Tänk på att förvara samboavtalet på ett säkert ställe. Ni ska även ha två stycken likadana, samt signerade, exemplar.
- Be någon med juridiska kunskaper att granska ert avtal. Antingen kan du fråga en bekant eller betala en jurist.